Fasola mung zupa oczyszczająca
Można zachować zdrowie, energię itd. poprzez regularne oczyszczanie organizmu. Są różne metody bardziej lub mniej drastyczne. Osobiście preferuje te, które dają efekt oraz nie wymagają wielu wyrzeczeń. Przepis jest zmodyfikowaną wersją przepisu jaki polecił mi światowej sławy lekarz ayurwedy kilkanaście lat temu. Ayurweda to starożytna hinduska medycyna. Bardziej sposób na życie i postrzeganie subtelnych zależności.
Zupa z fasolki mung z ryżem ma właściwości oczyszczające. Regularne spożywanie zupy z fasoli mung daje naprawdę rewelacyjne efekty. Przyprawy są używane tylko w celu smakowym. Jeśli ktoś nie może używać przypraw, można ugotować fasolkę z masłem i solą i podawać z ryżem. Osoby, które mają potrzebę oczyszczania wewnętrznego mogą z powodzeniem spożywać taki posiłek raz w tygodniu, który zastępuje danie obiadowe.
Składniki:
- 200 – 250 gram fasolki mung
- 2 litry wody
- 3 liście laurowe, szczypta cynamonu
- 3 łyżeczki soli
- warzywa: niewielka ilość (np. 1 ziemniak, 1 marchewka, korzeń pietruszki, różyczka kalafioru)
- łyżka masła
- łyżeczka kurkumy
- curry
- czosnek, cebula
- 3 pomidory lub przecier pomidorowy
- ostra papryka w proszku
- olej
Przepis:
Do wody wrzucamy opłukaną i przebraną fasolkę, dodajemy liście laurowe, cynamon, 3 łyżeczki soli. Gotujemy 15-20 minut. Następnie dodajemy masło i kurkumę, wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa, gotujemy aż warzywa będą miękkie a fasolka będzie rozgotowana. W rondelku rozgrzewamy olej, wrzucamy kminek indyjski, cebulę pokrojoną. Kiedy cebulka się zarumieni dodajemy curry, trochę ostrej papryki, zgnieciony czosnek, na koniec pomidory lub przecier, chwilę smażymy i wrzucamy do zupy. Zupę podajemy z ugotowanym ryżem!
Czas przygotowania: 45 min.
Ilość: 4 osoby
Tagi: fasola mung, oczyszczanie organizmu, przepisy wegetariańskie
Październik 27th, 2012 o 23:18
Oczyszczająca czy nieoczyszczająca, zupa jest pyszna.
Listopad 10th, 2012 o 15:56
Dziś ugotowałam zupę po raz drugi. Dziękuję za rewelacyjny przepis! Przyznaję, że dodaję więcej warzyw i przypraw – wówczas cudownie rozgrzewa po „wychładzającym” spacerze. Na pewno pomoże przetrwać zimę ;-)
Listopad 11th, 2012 o 14:07
@December.
Dziękuję za pozytywny wpis. Faktycznie przyprawy są tak skomponowane, że zaspokajają wszystkie smaki i dają uczucie nasycenia. Nie tylko można zimę przetrwać, ale regularne spożywanie tej zupy daje super efekt oczyszczający. W sumie zachęciła mnie Pani żeby na blogu umieścić jeszcze kilka przepisów z przyprawami w tym stylu :). Pozdrawiam.
Listopad 11th, 2012 o 22:15
Będę z niecierpliwością czekać na nowe przepisy :-) Sama od kilku lat – gdy tylko robi się chłodno – sięgam po sprawdzone indyjskie przepisy i proste rozwiązania, aby „ogrzać” organizm od wewnątrz jak np. szklanka gorącej wody z imbirem na czczo. Pozdrawiam zatem ciepło :-)
Listopad 12th, 2012 o 08:01
@December
Absolutnie tak. Napój z imbirem, miodem i cytryną, albo tylko z imbirem to złoty środek na ciepłe dni w ziemie :).
Pozdrawiam ciepło również.